เครื่องหมาย 100 วัน ก่อนถึงอายัล (สิ้นลมหายใจ)

ADMIN

อาลามัต (เครื่องหมาย) ก่อนถึงอายั้ล (สิ้นลมหายใจ)

เครื่องหมายแรก 100 วัน

เครื่องหมายนี้เป็นเครื่องหมายแรกจากอัลลอฮฺ(ซบ.) ที่ประทานให้บ่าวพระองค์ และเครื่องหมายนี้ไม่ไช่ทุกคนจะรู้สึกแต่เป็นเพราะความประสงค์ของอัลลอฮฺแต่เพียงผู้เดียว มุสลิมทุกคนจะได้รับเครืองหมายนี้เว้นแต่ว่าเขาจะรู้ตัวหรือไม่เท่านั้นเอง เครื่องหมายนี้จะเกิดขึ้นหลังจากฟัรฏูอัศรี ทุกส่วนของร่างกายนั้นจากปลายเส้นผมจรดเท้าจะมีความรู้สึกสั่นทั่วร่างกายเหมือนกับว่าเนื้อวัวที่เพิ่งถูกเชือดถ้าดูดีๆแล้วเนื้อนั้นจะสั่นและเครื่องหมายนี้ก้อเช่นเดียวกัน เครื่องหมายนี้จะมีความหมายอย่างมากสำหรับผู้ที่ได้รับและจะมีความรู้สึกว่านี้แหละคือความหมายของความตายที่จะเยือนในไม่ช้า และเครื่องหมายนี้จะหยุดในเมื่อ เรารู้สึกตัวแล้ว (มาชาอัลลอฮฺ) สำหรับผู่ที่ไม่ได้ฮีดายะห์หรือผู้ที่หลงไหลในเนียะฮฺมัตของดุนยา โดยไม่เคยคิดถึงความตายเครื่องหมายนี้จะหยุดโดยไร้ประโยชน์ สำหรับผู้ที่รุ้สึกตัวแล้วเครื่องหมายนี้แหละเป็นประโยชน์มากที่สุด เพราะจะได้ใช้เวลาอย่างคุ้มค่าเพื่อเตรียมตัวก่อนที่จะเดินทางไปในโลกหน้าหลังจากความตาย

เครื่องหมาย 40 วัน

เครื่องหมายนี่จะเกิดขึ้นหลังจากอัศรีเช่นเดียวกัน โดยที่ส่วนของสะดือนั้นจะสั่น และเวลานี้ไบไม้ที่ถูกเขียนชื่อเราจะผลิออกจากต้นไม้ที่อยู่บนอารัช หลังจากนั้นมาลีกิลเมาต์ จะนำใบนี้เพื่อที่จะเตรียมพร้อมสำหรับเราและเริ่มที่จะติดตามเราตลอด และบางครั้งมาลีกิลเมาต์จะให้เห็นเรืองร่างของเขาให้เราได้เห็นสำหรับผู้ที่ถูกเลือกแล้วเขาจะมีความรู้สึกมึนสับสนในชั่วขณะ

เครื่องหมาย 7 วัน

สำหรับเครื่องหมายนี้พระองค์จะให้แต่บ่าวที่เจ็บไข้ได้ป่วย จะสังเกตุเห็นได้ว่าผู้ป่วยที่ไม่ค่อยกินอาหารจะเริ่มหมดความอร่อยในการกิน เครื่องหมายนี้จะสังเกตเห็นได้ง่าย

เครื่องหมาย 3 วัน

ในเวลานี้จะรู้สึกสั่นในบริเวณหน้าผากขวาและซ้าย เมื่อรู้สึกเครื่องหมายนี้ก้อจงถือศีลอดเพราะหลังจากนี้ท้องเราจะไม่มีนายิสมากนักและจะเป็นการง่ายสำหรับคนที่จะมาจัดการกับศพญานาซะห์เรา และในช่วงนี้เหมือนกันตาดำของเราจะไม่มีแสงประกายออกจากดวงตาอีกแล้วและสำหรับผู้ป่วย จมูกจะเริ่มหย่อนลงถ้าเราสังเกตุเคียงข้างแล้ว หูจะเริ่มเหี่ยว ปลายหูจะเริ่มหด เข้าข้างใน ฝ่าเท้าจะเริ่มหคลงมาและยากที่จะตั้งตรงใหม่

เครื่องหมาย 1 วัน

จะเกิดขึ้นหลังจากเวลาอัศรีจะมีความรู้สึกสั่นเหมือนกับชีพจรเต้นบริเวณด้านหลังคือศรีษะ และเครื่องหมายนี้เองจะบ่งบอกแก่เราว่าอัศรีครั้งต่อไปจะไม่มีวันพบอีกต่อไป

และเครื่องหมายสุดท้าย

จะเกิดขึ้นโดยที่ตัวเราจะรู้สึกเย็นที่บริเวณสะดือลงมาถึงเอวและจะขึ้นถึงลูกกระเดือก และเวลานี้ให้เรานั้นกล่าวกาลีมะห์ชะฮาดะห์และให้เราเงียบจนถึงการมาของมาลีกิลเมาต์เพื่อที่จะนำเรานั้นไปพบผู้ที่สร้างเรามาและสุดท้ายจะดับชีวิตเราอีกครั้ง

วัสลาม

YA ALLAH MATIKANLAH KAMI DALAM IMAN DAN ISLAM !
http://www.facebook.com/note.php?note_id=164787353541860&id=352371166395

Tanda 100 Hari Sebelum Mati

TANDA PERTAMA

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya.
Semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar . Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.

Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

TANDA 40 HARI

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka Malaikat Maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi Malaikat Maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun Malaikat Maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

TANDA 7 HARI
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

TANDA 3 HARI
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

TANDA 1 HARI

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

TANDA AKHIR

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

อ้างอิงจาก.. Blog Oh Malaysia!